Toshiba Encore este o tabletă de 8 inch care rulează Windows 8.1 Pro, oferind acces la Microsoft Office, Windows Store și inerfața de acum familiară a Windows 8.
Tableta se alătura Dell Venue Pro 8 și Acer Iconia W4. Procesorul de ultimă generație Bay Atom de la Intel îi conferă tabletei suficientă putere care să ruleze versiunea completă de Windows 8 și nu varianta RT precum Surface 2.
Design
Mai mare decât un iPad Mini 2 și decât Nexus 7 II, Encore are ușor ciudat de ținut în mână. Carcasa este construită în mare parte din plastic și are o grosime de 10.68 mm, mult mai mare decât iPad mini 2 ( 7.5 mm) sau Nexus 7 2 ( 8.65 mm)
Pe tabletă găsim un singur buton care comută între modurile desktop și tabletă. Boxele sterep se află în partea de jos a tabletei în lateralele acestui buton. Butonul de volum și butonul on/off se află în dreaptă iar în partea de sus găsim un micro HDMI, micro USB și portul pentru căști și microfon. Pe partea stângă a tabletei găsim numai slotul microSD care acceptă carduri de până la 32 GB.
Partea din spate găzduiește camera de 8 megapixeli. Toshiba a montat și o cameră frontală de 2 megapixeli care este certificată Skype. Acesta este ajutată de două microfoane pentru a face convorbirile Skype foarte calitative.
Din cauza mărimii sale, tableta se ține destul de greu cu două mâini mai ales în modul landscape. În modul portrait la folosirea cu o singură mână este foarte ușor să apăsați butonul de on/off în loc de gel de volum. Tableta per ansamblu se simte bine în mână iar calitatea ansamblării este foarte bună dar datorită mărimii este uneori dificil de manevrat.
Ecranul
Toshiba Encore are un ecran cu o rezoluție de 1280 X 768 pixeli LED, care are aceeși rezoluție cu Nexus 7. Totuși este o rezoluție modestă în comparație cu Nexus 7 II care are rezoluție full HD pe aceeași dimensiune a ecranului.
Totuși ecranul este acceptabil pentru vizualizare pagini web și clipuri video. Clipurile se văd bine iar unghiurile de vizualizare sunt decente. Cu cei 189 ppi ar trebui ca imaginile să fie ok dar din păcate în modul desktop lucrurile nu stau atât de bine.
Marea problemă a ecranului este sensitivitatea lui. Care uneori lasă de dorit. Răspunsul la atingere nueste mereu înregistrat sau înregistrat corect. Pare că ar avea lag dar nu este lentă cu doar ecranul uneori nu răspunde prompt la comenzi. Nu vă imaginați că este foarte grav dar dacă sunteți obișnuiți cu un iPad sau un Nexus 7 veți observa ceva diferență inițial.
Software
Chiar dacă Encore dezămăgește puțin la dimensini și la ecran trebuie ținut cont că tableta rulează Windows 8.1 în varianta completă, nu RT. Acest lucru înseamnă că putem instala softuri precum Adobe Photoshop sau Spotify și chiar să conectăm tableta la un ecran extern putând să o folosim ca un desktop.
Mai trebuie menționat și că tableta vine cu o versiune full de Microsoft Office Home and Student 2013. Asta o face destul de interesantă pentru că poate fi transportată oriunde iar acasa se conecteaza la un monitor, tastatură și mouse și devine un desktop complet. Trebuie ținut cont că trebuie să fie tastatura bluetooth și mouse bluetooth.
Performanța
Toshiba Encore este propulsată de un procesor Intel Atom Bay Trail, quad-core tactat la 17 Ghz cu 2 GB de RAM care să-l ajute. Procesorul de la Intel este proiectat pentru a folosi la maxim sistemul Windows și Android fiind mai puternic decât varianta Clover Trail ți mai eficient ca acesta.
Performanța în jocuri este mediocră. La jocuri care solicită partea grafică mai mult se văd uneori scăderi în frame rate. Majoritatea jocurilor găsite în Windows Store rulează perfect dar odată instalat un joc separat lucrurile se schimbă.
Camera și sunet
Camera foto frontală, cea de 2 megapixeli, nu oferă culori extraordinare la filmare precum Nexus 7 dar se descurcă foarte bine pentru Skype. În ciuda meniul relativ spartan camera principală, cea de 8 megapixeli se descurcă surprinzător de bine. Pozele făcute afară în lumină suficientă sunt foarte bune dar odată cu lipsa luminii zgomotul în poze își fac prezența. De asemenea filmarea este foarte ok atât timp cât nu mișcam prea mult tableta. Lipsa stabilizării imaginii își face simțită prezența.
Sunetul este asigurat de două difuzoare aflate în partea de jos a tabletei. Acestea deși oferă un volum destul de puternic calitatea este mediocră. La volum mare se pierd multe detalii. La volum mediu sunt decente dar nu impresionează cu nimic în mod special.
Bateria
Baterie oferă 7-8 de vizionare clipuri pe Youtube sau Netflix ceea ce este mai mult decât decent. Dacă totuși o folosiți mai intens va trebui să o încărcați până la finalul zilei. Dacă totuși o folosiți moderat va va putea asigura o autonomie de 1 zi.
Concluzii
Teoretic Toshiba Encore oferă destul de multe pentru prețul ei. Windows 8.1 varianta full, Microsoft Office full dar folosirea tabletei în modul desktop fără un mouse și o tastatură bluetooth este destul de dificil, totuși nu imposibil. Tableta se adresează unui public relativ restrând care vor facilitățile oferite de Windows și portabilitate cât mai mare.
Totuși majoritatea cumpărătorilor din România doresc o tabletă cu internet, jocuri și chestii de pierdut timpul. Pentru asta recomand mai degraba un Nexus 7 2 sau un iPad mini 2 care servesc cerințelor de mai sus mult mai bine la un preț ceva mai mic ( doar în vazul Nexus 7 2).
The post Toshiba Encore review appeared first on Preț mic, păreri, review.